MEEDIAVALVUR: härra, kas te olete rase?

Kas mees võib rasedaks jääda? See on hea küsimus, eriti pärast Arnold Schwarzeneggeri filmi, kus kuulus Terminaator mängis ausalt öeldes tola.

Veel nõukogude ajal sai populaarseks humoresk: mees tuleb arsti juurde, too küsitleb patsienti kaua ja põhjalikult ning siis ütleb veendunult: olete rase.

Ja nüüd ilma naljata: The Telegraph teatab, et mitmes Londoni haiglas ja meditsiinikeskuses kohustati röntgenolooge küsima kõigilt 12 kuni 55-aastastelt külastajatelt soost sõltumata, kas nad on rasedad.

Selgus, et uus korraldus on antud röntgenoloogide seltsi poolt väljatöötatud „inklusiivsuse tagamise“ instruktsiooni alusel. Otsus võeti vastu pärast intsidenti meestransgenderiga, kes ei teadnud, et on rase.

Meespatsiendid reageerivad sellisele kohustuslikule küsimusele nördinult ja isegi agressiivselt. Mehed lahkuvad röökides, mõned naised nutavad, kui peavad vastama, miks nendel ei saagi olla lapsi. Patsientidest laste vanemad aga sattuvad raevu küüsi ja üritavad rünnata meedikuid, esialgu ainult verbaalselt, üritades neid solvata.

Suurbritannia rahvusliku tervishoiusüsteemi töötajad nimetasid uue algatuse alandavaks nii patsientide kui ka meedikute jaoks ning kutsusid üles tervele mõistusele. Röntgenoloogide selts aga nõuab süsteemi rakendamist kõigis Suurbritannia haiglates.

Tahaks näha oma silmaga moslemis meespatsiendi reageeringut sellisele küsimusele.

Varsti ka meil Eestis. Nii küsimus kui ka rohked meesmoslemitest patsiendid.

Ivan Makarov

MEEDIAVALVUR. „Meie Kliiniku“ patsiendid: Austraaliat ei ole olemas!

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga