MEEDIAVALVUR. Ametlik: soomlased ei solva enam ahve

Soome naabrid on poliitkorrektsuse alal ületanud paljusid teisi rahvaid, eriti aga oma lõunanaabreid ehk eestlasi.

Soomes leiti mõistes „ahvirõuged“ rassism ja stigmatiseerimine, mistõttu Soome heaolu instituut (THL) ja Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeerium (STM) hakkavad nimetama seda tõve m-rokko või m-korpor. See teine on siis soomerootsi keeles.

„Soomes kasutatakse mõistet ahvirõuged stigmatiseerimiseks. Tähtis on saada lahti nimetusest tekitatud plekist ja kustutada sõna „ahv“ või „a“-täht,“ ütles pressiteates THL-i peaarst Tuula Hannila-Handelberg. „A-rokko“ moodustatuna sõnast „apinarokko“ ei lähe enam mitte.

Seni on Soomes arvatud, et tähtis on ravida inimesi, aga nüüd on seal teised prioriteedid.

Tuleks siis keelata ka tuntud seriaal „A-team“.

Mismoodi ahvihaiguse nimi võib solvata inimesi, on muidugi arusaamatu.

Tuleb vist möönda idiootide jaoks, et sõna „ahvirõuged“ on ikka köömes võrreldes sellega, et Tallinna loomaaias ahve lausa puurides hoitakse ja igaüks võib neid alandada nendele banaani visates. Selliseid inimesi tuleb fikseerida ja vastutusele võtta. Ka lapsi, ei ole siin midagi…

Eestis tuleks samuti loobuda laialt levinud terminist „ahvirõuged“ ja minna sellega veel kaugemale – keelata näiteks mõiste „linnugripp“, et mitte solvata siia Aafrikast toodud jaanalinde. Eriti kohatu on aga sõimusõna „seakatk“, sest suur osa valitsusest, Riigikogust ja mõni erakond tervikuna võib täie õigusega tunda end sellest puudutatuna.

Ka Anne Veski võiks vabandada oma repertuaari intellektuaalseimast laulust Obezjana , kus solvatakse ahvi, väites, et too sõi ära kaks banaani ja kõndis ilma sumadanita.

Ei mingeid vihjeid enam nagu „sumadan-vaksal-Venemaa“!

Ivan Makarov

MEEDIAVALVUR: ei ole Vooglaiu asi, kuhu läks Madison ja miks

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga